Isolatie materiaal Coqolite

Voor de fabricage van Coqolite werd speciaal dun, sterk papier gebruikt. Bij voorkeur uit Noord Scandinavië omdat de bomen daar langzamer groeien en een ander cellulose aandeel hebben.
Dit isolatie materiaal werd meestal gebruikt in een zgn. Coq batterij.

Papier voorbereiding:
Het papier werd eenzijdig voorzien van een mengsel bijenwas–oplosmiddel en hars. Op een wikkeldoorn met de gewenste binnendiameter werd onder een temperatuur van ca.100° Celsius, het voorbewerkte papier onderdruk van rollen opgewikkeld, zodat er tussen de lagen geen lucht achterbleef. Als meer dan de gewenste buitendiameter bereikt was werd de binnendoorn verwijderd en de koker gebakken in een oven, waardoor de oplosmiddelen ook verdwenen.

Na afkoeling werd de koker in- en uitwendig op draaibanken bewerkt en op lengte gemaakt volgens tekening . Daarna werd de koker afgelakt, om vocht invloeden te beperken.

Van elke koker werden monsterringen beproefd op doorslagwaarde per cm, en van een stel kokers van hetzelfde papier/procédé werden kokers beproefd op diëlektrische vastheid, zoals tangens δ metingen bij diverse temperaturen en spanningen. Pas daarna werden ze in de installatie toegepast.

Hieronder enkele foto's van de verschillende fabricage stappen:

Wikkelmachine uit 1965

Wikkelmachine uit 1965

Lakken met de hand in 1942

Bewerken van gewikkelde cilinders

Wikkelmachine uit 1970

Start

Voor het laatst bijgewerkt op 6 February, 2009. Opmerkingen of wil je reageren: stuur een e-mail